Vepřové medailonky s bramborovou kaší a pečenou dýní

Suroviny:

8 vepřových medailonků (zhruba 640 g)

16 čerstvých šalvějových lístků

8 plátků slaniny

sůl

pepř

500g žampionů

1 malá cibule

1 svazek petrželky

400g bramor

700g máslové dýně

50g másla

muškátový oříšek

2 lžíce slunečnicového oleje

25g dýňových semínek

1 - 2 lžíce dýňového oleje Pelzmann

1 lžička bílého vína

 

Postup:

Vepřové medailonky osolíme a opepříme, přídáme lístek šalvěje a obalíme slaninou. Můžeme spojit párátky, aby se maso se slaninou nerozpadalo.

Dýňova semínka orestujeme na oleji. Brambory, cibuli a dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Brambory dáme vařit.

Uvařené brambory slijeme, osolíme, opepříme, přidáme trošku muškátového oříšku, másla a rozmačkáme. Medailonky dáme péct na plech vymazaný slunečnicovým olejem. Pečeme na 170°,  po cca 10 minutách pečení přidáme nakrájenou dýni a teplotu zvýšíme na 200°. Žampiony nakrájíme na kostičky smícháme s cibulí, zalijeme bílým vínem, dýňovým olejem a glazujeme.

Medailonky podáváme s pečenou dýní, bramborovou kaší posypanou petrželkou a rozdrcenými dýňovými semínky.

dýňový-olej-pelzmann-recepty-dynove-pyre

Pečený filet z candáta

Suroviny k přípravě candáta:

800 g fillet z candáta

hladká mouka na obalení

2 lžíce šťávy z citrónu

máslo

rostlinný tuk

sůl

pepř

 

Suroviny k přípravě přílohy: 

500g brambor

200ml mléka

1 lžíce másla

3 lžíce dýňového oleje Pelzmann

2 lžíce dýňových semínek

sůl

pepř

muškátový oříšek

200g mladého špenátu

1 červená cibule

1 stroužek česneku

2 lžíce červeného vinného octa Pelzmann

3 lžíce dýňového oleje Pelzmann

1 lžička dijonské hořčice

1 lžička šťávy z citrónu

1 lžíce zeleninového vývaru

 

Postup:

Uvařené brambory slijeme a vložíme zpět do hrnce. Přilijeme mléko a rozmixujeme. Dle chuti osolíme a opepříme, můžeme přidat i špetku muškátového oříšku. Podáváme s dýňovým olejem a semínky. 

Špenát opereme a osušíme, cibuli nakrájíme na kroužky a vložíme do mísy. Smícháním červeného vinného octa, citrónové šťávy,  zeleninového vývaru, dijonské hořčice a dýňového oleje si vytvoříme zálivku, kterou přidáme do mísy se špenátem a marinujeme.

Filet z candáta osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Obalíme v hladké mouce a smažíme dozlatova.

Candáta servírujeme s bramborovou kaší a salátem.

dýňový-olej-pelzmann-recepty-candat.jpg