Vepřové medailonky s bramborovou kaší a pečenou dýní
Suroviny:
8 vepřových medailonků (zhruba 640 g)
16 čerstvých šalvějových lístků
8 plátků slaniny
sůl
pepř
500g žampionů
1 malá cibule
1 svazek petrželky
400g bramor
700g máslové dýně
50g másla
muškátový oříšek
2 lžíce slunečnicového oleje
25g dýňových semínek
1 - 2 lžíce dýňového oleje Pelzmann
1 lžička bílého vína
Postup:
Vepřové medailonky osolíme a opepříme, přídáme lístek šalvěje a obalíme slaninou. Můžeme spojit párátky, aby se maso se slaninou nerozpadalo.
Dýňova semínka orestujeme na oleji. Brambory, cibuli a dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Brambory dáme vařit.
Uvařené brambory slijeme, osolíme, opepříme, přidáme trošku muškátového oříšku, másla a rozmačkáme. Medailonky dáme péct na plech vymazaný slunečnicovým olejem. Pečeme na 170°, po cca 10 minutách pečení přidáme nakrájenou dýni a teplotu zvýšíme na 200°. Žampiony nakrájíme na kostičky smícháme s cibulí, zalijeme bílým vínem, dýňovým olejem a glazujeme.
Medailonky podáváme s pečenou dýní, bramborovou kaší posypanou petrželkou a rozdrcenými dýňovými semínky.
Pečený filet z candáta
Suroviny k přípravě candáta:
800 g fillet z candáta
hladká mouka na obalení
2 lžíce šťávy z citrónu
máslo
rostlinný tuk
sůl
pepř
Suroviny k přípravě přílohy:
500g brambor
200ml mléka
1 lžíce másla
3 lžíce dýňového oleje Pelzmann
2 lžíce dýňových semínek
sůl
pepř
muškátový oříšek
200g mladého špenátu
1 červená cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce červeného vinného octa Pelzmann
3 lžíce dýňového oleje Pelzmann
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička šťávy z citrónu
1 lžíce zeleninového vývaru
Postup:
Uvařené brambory slijeme a vložíme zpět do hrnce. Přilijeme mléko a rozmixujeme. Dle chuti osolíme a opepříme, můžeme přidat i špetku muškátového oříšku. Podáváme s dýňovým olejem a semínky.
Špenát opereme a osušíme, cibuli nakrájíme na kroužky a vložíme do mísy. Smícháním červeného vinného octa, citrónové šťávy, zeleninového vývaru, dijonské hořčice a dýňového oleje si vytvoříme zálivku, kterou přidáme do mísy se špenátem a marinujeme.
Filet z candáta osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Obalíme v hladké mouce a smažíme dozlatova.
Candáta servírujeme s bramborovou kaší a salátem.