Zelený salát s dýňovým olejem
Suroviny:
4 hlávkové saláty
20g pažitky nakrájené nadrobno
20ml hruškového octa Pelzmann
30ml dýňového oleje Pelzmann
sůl
pepř
Postup:
Salát omyjeme a osušíme. Smícháním hruškového octa, dýňového oleje, soli a pepře vytvoříme zálivku, kterou přelijeme nakrájené salátové listy. Podáváme posypané pažitkou nakrájenou najemno.

Fazolový salát s červenou cibulí, jablky a dýňovým olejem
Suroviny:
150g fazole šarlatového (lze použít i jiný druh sušených fazolí)
2 bobkové listy
1 špetka cukru
1 lžička saturejky
200g jablek
1 malá zelená paprika
1 červená cibule
80ml jablečného moštu
30ml jablečného octa Pelzmann
30ml dýňového oleje Pelzmann
sůl
pepř
Postup:
Fazole propláchneme studenou vodou a poté je vložíme do hrnce (na jeden hrnek fazolí zhruba tři hrnky vody), přes noc necháme nabobtnat.
Do hrnce přidáme cukr, bobkové listy a lžičku saturejky. Fazole přivedeme k varu a poté vaříme na mírném ohni cca 1,5 h, dokud nezměknou. Uvařené fazole odstavíme a necháme vychladnout.
Jablka očistíme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou papriku a červenou cibuli nakrájíme na tenké proužky.
Smícháním jablečného moštu, octa, dýňového oleje, soli a pepře vytvoříme zálivku.
Všechny ingredience dáme do mísy, promícháme a můžeme servírovat.

Bramborový salát s dýňovým olejem
Suroviny:
600g salátových brambor
100g polníčku
4 jarní cibulky
30g dýňových semínek
30ml hruškového octa Pelzmann
100ml zeleninového vývaru
1 lžička hořčice
30ml dýňového oleje Pelzmann
sůl
pepř
Postup:
Brambory uvařené v osolené vodě nakrájíme na tenké plátky. Smícháním zeleninového vývaru, hruškového octa, hořčice, soli a pepře si připravíme marinádu, do které vložíme plátky brambor a necháme alespoň 20 min. odležet. Zalijeme dýňovým olejem.
Jarní cibulku nakrájíme najemno a přidáme do salátu. Poté přidáme nakrájené salátové listy.
Salát podáváme posypaný opraženými dýňovými semínky.
