Polentová polévka s pórkem
Suroviny:
4 lžíce polenty
1 lžička kurkumy
100g pórku
2 lžíce másla
svazek petrželky
1/2l hovězího vývaru
1/8l smetany na vaření
dýňový olej Pelzmann
sůl
pepř
muškátový oříšek
Postup:
Omytý a osušený pórek nakrájíme na tenké plátky. Petržel nakrájíme nadrobno. Na rozpálené pánvi rozpustíme máslo a pór i petržel restujeme. Polentu uvaříme dle návodu na obalu. Přidáme kurkumu, hovězí vývar a necháme projít varem. Za stálého míchání vaříme dalších 5 - 10 minut, poté odstavíme. Dle chuti přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Na závěr přidáme máslo a tyčovým mixérem rozšleháme.
Servírujeme v hlubokých talířích, posypané opečenou petrželkou a pórkem přelité dýňovým olejem.
Tvarohová pomazánka s dýňovým olejem
Suroviny:
250g tvarohové sýru nebo tvarohu
2 lžíce dýňového oleje Pelzmann
2 lžíce dýňových semínek
sůl
pepř
Postup:
Sýr, dýňový olej a semínka dáme do mísy a promíchame. Osolíme, opepříme.
Servírujeme na opečeném chlebu nebo toustu.
Dýňové carpaccio
Suroviny:
500g žaludové dýně (lze použít i jiný druh dýně)
1 lžíce dýňového oleje Pelzmann
1 citrón
sůl
pepř
4 rajčata
rukola
4 lžíce dýňových semínek
Postup:
Dýni omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Smícháním dýňového oleje, šťávy z citrónu a soli si připravíme marinádu, do které vložíme plátky dýně a necháme alespoň hodinu odležet.
Rajčata rozkrojíme na polovinu, odstraníme dužinu a nakrájíme na tenké plátky. Rukolu omyjeme a osušíme. Dýňová semínka opražíme na pánvi.
Dýňové carpaccio servírujeme společně s rajčaty, rukolou, posypané dýňovými semínky a přelité dýňovým olejem a jablečným octem.
Míchaná vejce s dýňovým olejem
Suroviny:
svazek petrželky
1 lžíce másla
80g dýňových semínek
8 vajec
1 - 2 lžíce dýňového oleje Pelzmann
sůl
pepř
Postup:
Vejce vyklepneme do misky, osolíme, opepříme a rozšleháme. Petželku nakrájíme najemno. Rozdrcená dýňová semínka opražíme zhruba na jedné lžíci dýňového oleje.
Pánev rozpálíme na mírném až středním ohni. Vložíme máslo a nalijeme vejce. Za stálého míchání smažíme asi 5 minut.
Hotová vejce servírujeme posypané petželkou, dyňovými semínky a přelité dýňovým olejem.