SALÁTY

SALÁT SE SMAŽENÝM KUŘECÍM MASEM

Suroviny: 2 kuřecí prsa bez kosti, 2 kuřecí paličky, světlá pšeničná mouka, 2 vejce, 30 ml mléka, 300 g strouhanky, olej, 2 citróny, 1 hlávka kadeřavého salátu Lollo Verde, 1 hlávka salátu Frisée (lze použít i rucolu), 150 g cherry rajčat 1 středně velký okurek, šťáva z citrónu, 20 ml jablečného octa Pelzmann, 30 ml dýňového oleje Pelzmann, 20 ml jablečného moštu, sůl, pepř

Postup: Osolené a opepřené kuřecí maso postupně obalíme v pšeničné mouce, vejci a strouhance. Na rozpálené pánvi smažíme dozlatova. Hotové kousky zbavíme přebytečného oleje.

Salát omyjeme vlažnou vodou, osušíme, nakrájíme a vložíme do mísy.

Smícháním jablečného octa, dýňového oleje, citrónové šťávy a jablečného moštu vytvoříme zálivku, kterou osolíme a opepříme.

Listový salát přelijeme zálivkou. Servírujeme s kuřecím masem dozdobené cherry rajčaty a okurkou.



PELZMANNŮV ZELNÝ SALÁT

Suroviny: 4 hlávkové saláty, 20g pažitky nakrájené nadrobno, 20ml hruškového octu Pelzmann, 30ml dýňového oleje Pelzmann, sůl, pepř

Postup: Salát omyjeme a osušíme. Smícháním hruškového octa, dýňového oleje, soli a pepře vytvoříme zálivku, kterou přelijeme nakrájené salátové listy. Podáváme posypané pažitkou nakrájenou najemno.



PELZMANNŮV BRAMBOROVÝ SALÁT

Suroviny: 600 g salátových brambor, 100 g polníčku, 4 jarní cibulky, 30 g dýňových semínek, 30 ml hruškového octa Pelzmann, 100 ml zeleninového vývaru, 1 lžička hořčice, 30 ml dýňového oleje Pelzmann, sůl, pepř

Postup: Brambory uvařené v osolené vodě nakrájíme na tenké plátky. Smícháním zeleninového vývaru, hruškového octa, hořčice, soli a pepře si připravíme marinádu, do které vložíme plátky brambor a necháme alespoň 20 min. odležet. Zalijeme dýňovým olejem.

Jarní cibulku nakrájíme najemno a přidáme do salátu. Poté přidáme nakrájené salátové listy.

Salát podáváme posypaný opraženými dýňovými semínky.


FAZOLOVÝ SALÁT S ČERVENOU CIBULÍ, JABLKY A DÝŇOVÝM OLEJEM

Suroviny: 150 g fazole šarlatového (lze použít i jiný druh sušených fazolí), 2 bobkové listy, 1 špetka cukru, 1 lžička saturejky, 200 g jablek, 1 malá zelená paprika, 1 červená cibule, 80 ml jablečného moštu, 30 ml jablečného octa Pelzmann, 30 ml dýňového oleje Pelzmann, sůl, pepř

Postup: Fazole propláchneme studenou vodou a poté je vložíme do hrnce (na jeden hrnek fazolí zhruba tři hrnky vody), přes noc necháme nabobtnat.

Do hrnce přidáme cukr, bobkové listy a lžičku saturejky. Fazole přivedeme k varu a poté vaříme na mírném ohni cca 1,5 h, dokud nezměknou. Uvařené fazole odstavíme a necháme vychladnout.

Jablka očistíme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou papriku a červenou cibuli nakrájíme na tenké proužky.

Smícháním jablečného moštu, octa, dýňového oleje, soli a pepře vytvoříme zálivku.

Všechny ingredience dáme do mísy, promícháme a můžeme servírovat.


SALÁTOVÝ DRESING

Suroviny: 1 lžička oleje z vlašských ořechů Pelzmann, 1 lžička jablečného octa Pelzmann, 1 lžička dijonské hořčice, 30 g kerblíku a petržele, 1 citrón, 1/8 l dýňového oleje Pelzmann, špetka soli, 2 cl bezového sirupu, 1/16 l zeleninového vývaru

Postup: Hořčici, zeleninový vývar, vlašský a dýňový olej smícháme v míse. Přidáme bezový sirup, sůl a šťávu z citrónu. Celou směs doplníme jablečným octem a přidáme čerstvé bylinky.