O NÁS

 

UŽ PO GENERACE TO NEJLEPŠÍ

 Začátek výroby vysoce kvalitního dýňového oleje Pelzmann se datuje od poloviny 30-tých let minulého století. Franc Pelzmann I. se koupí olejového mlýna v jihoštýrské Wagně zasloužil o rozvoj éry úspěšné rodinné firmy.

Jeho vnuk, Franz Pelzmann III., se koncem 60-tých let postaral o distribuci Pelzmannova oleje do zahraničí. Nyní se o chod firmy starají jeho dva synové Klaus a Gregor. .

Co bylo kdysi malou rodinnou firmou je dnes moderním výrobním závodem a celosvětovým leadrem trhu s dýňovými oleji.

PO OLEJOVÝCH STOPÁCH PELZMANNŮ

V roce 1935 koupil majitel mlýna Franz I. ve Wagně olejový lis, sloužící k lisování dýňových semínek, které skupoval od místních sedláků. Farmáři se většinou lisování i sami účastnili. Pomáhali a brali si olej domů, aby měli dostatečnou zásobu do příští sklizně.

Kvůli nedostatku potravin mlýn za války zásoboval obyvatele olejem dýňovým, řepkovým i olejem z bukvic.

Opravdový rozkvět firmy nastal v poválečných letech. Po roce 1950 začala firma dodávat dýňový olej do prodejen potravin převážně v Grazu.

V roce 1962 podnik převzal Franz Pelzmann III., který provedl další modernizaci.

NAŠE BUDOUCNOST JE ZELENÁ

Celá rodina Pelzmannů je oddána jedinečné chuti dýňového oleje a nedá na něj dopustit. Používá jej každodenně. Při cestách do zahraničí si jej dokonce přibalí do svých zavazadel.

V celoevropském měřítku poptávka po dýňovém oleji neustále roste.

Z tohoto důvodu se Klaus a Gregor Pelzmannovi chtějí soustředit nejen na prodej v Rakousku, ale i na prodeje v zahraničí. Tam chtějí spotřebitele seznamovat s jedinečnou chutí dýňového oleje.

Dýňový olej, dnes převážně používaný v salátech, by se měl stát kulinářským klenotem, schopným dochutit jídla mnoha různými způsoby.