HLAVNÍ JÍDLA

  PAPARDELLE S DÝŇOVÝM PESTEM

    Suroviny: 60 g dýňových semínek, 1/8 l dýňového oleje Pelzmann, 30 g parmazánu, 80 g polníčku, sůl, pepř, 400 g papardelle

    Postup: Polníček opereme, osušíme a dáme do mísy. Přidáme parmazán nakrájený na plátky. Dýňová semínka zalijeme dýňovým olejem a rozmixujeme.

    Uvařené papardelle smícháme s pestem. Podáváme posypené polníčkem a parmazánem, přelité dýňovým olejem.


VEPŘOVÉ MEDAILONKY S BRAMBOROVO/DÝŇOVÝM PYRÉ

Suroviny: 8 vepřových medailonků (zhruba 640 g), 16 čerstvých šalvějových lístků, 8 plátků slaniny, sůl, pepř, 500 g žampionů, 1 malá cibule, 1 svazek petrželky, 400 g bramor, 700 g máslové dýně, 50 g másla, muškátový oříšek, 2 lžíce slunečnicového oleje, 25 g dýňových semínek, 1 - 2 lžíce dýňového oleje Pelzmann, 1 lžička bílého vína

Postup: Vepřové medailonky osolíme a opepříme, přídáme lístek šalvěje a obalíme slaninou. Můžeme spojit párátky, aby se maso se slaninou nerozpadalo.

Dýňová semínka orestujeme na oleji. Brambory, cibuli a dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Brambory dáme vařit.

Uvařené brambory slijeme, osolíme, opepříme, přidáme trošku muškátového oříšku, másla a rozmačkáme. Medailonky dáme péct na plech vymazaný slunečnicovým olejem. Pečeme na 170°, po cca 10 minutách pečení přidáme nakrájenou dýni a teplotu zvýšíme na 200°.  Žampiony nakrájíme na kostičky smícháme s cibulí, zalijeme bílým vínem, dýňovým olejem a glazujeme.

Medailonky podáváme s pečenou dýní, bramborovou kaší posypanou petrželkou a rozdrcenými dýňovými semínky.


PEČENÝ FILET Z CANDÁTA

Suroviny candát: 800 g filet z candáta, hladká mouka na obalení, 2 lžíce šťávy z citrónu, máslo, rostlinný tuk, sůl, pepř

Suroviny bramborová kaše: 500 g brambor, 200 ml mléka, 1 lžíce másla, 3 lžíce dýňového oleje Pelzmann, 2 lžíce dýňových semínek, sůl, pepř, muškátový oříšek, 200 g mladého špenátu, 1 červená cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce červeného vinného octa Pelzmann, 3 lžíce dýňového oleje Pelzmann, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička šťávy z citrónu,1 lžíce zeleninového vývaru

Postup: Uvařené brambory slijeme a vložíme zpět do hrnce. Přilijeme mléko a rozmixujeme. Dle chuti osolíme a opepříme, můžeme přidat i špetku muškátového oříšku. Podáváme s dýňovým olejem a semínky.

Špenát opereme a osušíme, cibuli nakrájíme na kroužky a vložíme do mísy. Smícháním červeného vinného octa, citrónové šťávy, zeleninového vývaru, dijonské hořčice a dýňového oleje si vytvoříme zálivku, kterou přidáme do mísy se špenátem a marinujeme.

Filet z candáta osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Obalíme v hladké mouce a smažíme dozlatova.

Candáta servírujeme s bramborovou kaší a salátem.