SVAČINY & POLÉVKY

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA

Suroviny: 250g tvarohové sýru nebo tvarohu, 2 lžíce dýňového oleje Pelzmann, 2 lžíce dýňových semínek, sůl, pepř

Postup: Sýr, dýňový olej a semínka dáme do mísy a promíchame. Osolíme, opepříme.

Servírujeme na opečeném chlebu nebo toustu.


MÍCHANÁ VEJCE PO ŠTÝRSKU

Suroviny: svazek petrželky, 1 lžíce másla, 80 g dýňových semínek, 8 vajec, 1 - 2 lžíce dýňového oleje Pelzmann, sůl, pepř

Postup: Vejce vyklepneme do misky, osolíme, opepříme a rozšleháme. Petželku nakrájíme najemno. Rozdrcená dýňová semínka opražíme zhruba na jedné lžíci dýňového oleje.

Pánev rozpálíme na mírném až středním ohni. Vložíme máslo a nalijeme vejce. Za stálého míchání smažíme asi 5 minut.

Hotová vejce servírujeme posypané petželkou, dyňovými semínky a přelité dýňovým olejem.


DÝŇOVÁ POLÉVKA

Suroviny: 700 g dýně, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce mleté papriky, 750 ml zeleninového vývaru, 125 ml šťávy z pomerančů (lze použít i pomerančový džus), 1/8 l šlehačky na vaření, sůl, pepř, římský kmín, 1 červená paprika, 2 lžíce dýňového oleje Pelzmann

Postup: Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme na jemno. Přidáme lžíci mleté papriky a zalijeme vývarem i šťávou z pomeranče. Osolíme, opepříme a přidáme římský kmín. Vaříme zhruba 15 min., nebo dokud není dýně dostatečně měkká. Uvařenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme posypané čerstvou paprikou nakrájenou na plátky, přelité dýňovým olejem.


POLENTOVÁ POLÉVKA S PÓRKEM

Suroviny: 4 lžíce polenty, 1 lžička kurkumy, 100 g pórku, 2 lžíce másla, svazek petrželky, 1/2 l hovězího vývaru, 1/8 l smetany na vaření, dýňový olej Pelzmann, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup: Omytý a osušený pórek nakrájíme na tenké plátky. Petržel nakrájíme nadrobno. Na rozpálené pánvi rozpustíme máslo a pór i petržel restujeme. Polentu uvaříme dle návodu na obalu. Přidáme kurkumu, hovězí vývar a necháme projít varem. Za stálého míchání vaříme dalších 5 - 10 minut, poté odstavíme. Dle chuti přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Na závěr přidáme máslo a tyčovým mixérem rozšleháme.

Servírujeme v hlubokých talířích, posypané opečenou petrželkou a pórkem přelité dýňovým olejem.


DÝŇOVÉ CARPACCIO

Suroviny: 500 g žaludové dýně (lze použít i jiný druh dýně), 1 lžíce dýňového oleje Pelzmann, 1 citrón, sůl, pepř, 4 rajčata, rukola, 4 lžíce dýňových semínek

Postup: Dýni omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Smícháním dýňového oleje, šťávy z citrónu a soli si připravíme marinádu, do které vložíme plátky dýně a necháme alespoň hodinu odležet.

Rajčata rozkrojíme na polovinu, odstraníme dužinu a nakrájíme na tenké plátky. Rukolu omyjeme a osušíme. Dýňová semínka opražíme na pánvi.

Dýňové carpaccio servírujeme společně s rajčaty, rukolou, posypané dýňovými semínky a přelité dýňovým olejem a jablečným octem.


PELZMANNOVO HOVĚZÍ MASO

Suroviny: hovězí maso, 2 červené cibule, sůl, pepř, 2 červená jablka, pórek, dýňový olej Pelzmann, 2 cl Calvados, 3 lžičky jablečného moštu, 1/16l jablečného octa Pelzmann, lístky ledového salátu na dozdobení

Postup: Uvařené hovězí maso nakrájíme na tenké plátky, stejně tak jablka, čevenou cibulku a salát. Marinujeme ve směsi Calvadosu, jablečného octa a moštu, osolíme a opepříme.

Servírujeme v salátovém listu přelité dýňovým olejem.